Pecorino Romano je
polotučný (minimálně 36% tuku v sušině)
tvrdý sýr, který se vyrábí v období od listopadu do července. Sýrové válcové bloky o váze 8 až 22 kg (válec může vážit i 22 až 33 kg)
zrají nejméně 8 měsíců.
Těsto je bílé až slámově žluté se zrnitou texturou (drobnými oky) a charakteristickou
vůní a ostřejší, pikantní
chutí. Sýrová kůrka má různou tloušťku v závislosti na délce zrání. Na povrchu bývá ochranná neutrální nebo černá vrstva, pod níž je vidět
ozdobná pečeť s označením Pecorino Romano. Do kůry je vyražena hlava ovce, název sýra, identifikační kód výrobce, měsíc a rok výroby.
Sýr Pecorino se vyskytuje se ve 4 variantách zpracovávaných typicky pro oblast původu:
- Pecorino Romano (Pecorino Siciliano) - původ Sicílie
- Pecorino Sardo - původ Sardinie
- Pecorino Toscano - původ Toskánsko
- Pecorino di Filiano - původ Basilicata
Svou slaností a pikantní chutí je do jisté míry
podobný sýru Niva, má obdobné použití jako
Parmezán, ale je slanější.
Využití
v kuchyni je mnohostranné. Sýr Pecorino můžete používat
nastrouhaný na těstoviny, rizoto, do omáček, na tousty, neměl by chybět v žádné italské kuchyni.
Nakrájený
na kostičky se hodí jako
předkrm či dezert. Při předkrmu podávejte bílé suché víno, u dezertu víno červené. Vždy platí, čím
vyzrálejší sýr, tím plnější, výraznější
víno.