Banány naše tělo
čistí a dodávají potřebnou
energii. Jsou vhodné v době
nemoci či
rekonvalescence, ale i jako
dietní strava při potížích s trávením, jako jsou žaludeční potíže, narušená sliznice v oblasti trávicího traktu (vředy) a průjem.
Banány jsou
dobře snášeny, riziko alergie je téměř nulové, lze je tedy podávat i velmi
malým dětem.
Díky
vysokému obsahu draslíku banány regulují a usměrňují
zadržování vody v těle, podporují odvodňování, přispívají ke
správné funkci svalů, nervů a tkání.
V kuchyni mají banány široké využití, hlavně při přípravě dezertů jsou velmi oblíbené. Hodí se do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů, zákusků, do nepečených i pečených dortů, dají se flambovat, mixovat s mlékem, jogurtem, jsou vhodné k přípravě
hustého drinku (smoothie).
Pokud nám doma banány
přezrají, jsou pomačkané a nevypadají pohledově již tak vábně, lze je využít pro přípravu
koktejlu nebo výrobu
pleťové masky.