Ledový salát, zdravá pochoutka
Ledový salát používáme zastudena jako klasický salát, oblohu k jídlu či jako přísadu do jiných zeleninových salátů. Lze ho využít i do teplé kuchyně. Najemno nakrájený ho můžete ke konci varu přidávat do polévek, čímž si zachová svoji křupavost, nebo ho můžete zcela uvařit, podobně jako kapustu. Pokud je ledový salát čerstvý, vydrží vám v lednici 1 – 2 týdny. Salát skladujte v lednici v prodyšném nebo otevřeném plastovém sáčku. Listy salátu můžete dle potřeby postupně odlamovat. Při přípravě dávejte přednost odtrhávání lístečků a jejich natrhání na menší kousky ručně, neboť stykem s kovem či nerezem se ztrácí určitá část cenných látek a vitamínů. Salát umývejte až před samotnou konzumací.
Ledový salát můžete připravit
samostatně či smíchat s rajčaty, balkánským sýrem nebo s tím, co máte rádi. Nezapomeňte, že pro lepší vstřebatelnost vitamínů z listové zeleniny, je i salát potřeba
zakapat olejem (nejlépe olivovým).
Chlazený ledový salát ochucený zálivkou
Ingredience:
- 1/2 hlávky ledového salátu
- 1 svazek ředkviček
- 10 kusů rajčátek cherry
- 4 vajíčka uvařená natvrdo
- pepř
- sůl
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 stroužky prolisovaného česneku
Postup přípravy:
- Salát omyjeme, necháme okapat a natrháme nadrobno.
- Do mísy se salátem přidáme ředkvičky pokrájené na tenká kolečka, cherry rajčata na čtvrtky a vajíčka na kostičky.
- Vše osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
- V hrnečku si připravíme zálivku, a to tak, že rozmícháme jogurt s majonézou, hořčicí, česnekem a dle chuti osolíme a opepříme.
- Salát zalijeme připravenou zálivkou a necháme vychladit.
- Podáváme s tmavým pečivem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...